İran ile ABD arasındaki çatışmalarda ABD, 23 yıl sonra ilk kez savaş uçağı kaybetti. Düşen iki uçakla birlikte ABD’nin toplam hava aracı kaybı 7’ye yükseldi.
İran ile ABD arasındaki çatışmalarda ABD, 23 yıl aradan sonra ilk kez savaş uçağı kaybetti. Dün sabah İran, bir ABD savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. İran cephesi, pilotlardan birinin sağ kurtulduğunu diğerinin ise gözaltına alındığını iddia etti. ABD basını ise pilotlar için arama-kurtarma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı.
Amerikan basını, ilk uçağın düşürülmesinin ardından Hürmüz Boğazı yakınlarında ikinci bir ABD savaş uçağının (A-10) vurulduğunu bildirdi. Pilotun uçağı Kuveyt hava sahasına yönlendirmeyi başardığı ve paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi.
Amerikan basınındaki haberlere göre, bu iki uçak, ABD’nin 2003 Irak işgali sonrası çatışmalarda kaybettiği ilk savaş uçakları oldu. ABD Hava Kuvvetlerinden emekli eski F-16 pilotu Houston Cantwell, ABD’nin en son 2003’te Irak işgali esnasında bir A-10 Thunderbolt uçağı kaybettiğini hatırlattı.
Bu son iki kayıpla birlikte ABD’nin İran’a yönelik saldırılarda kaybettiği bilinen uçak sayısı 7’ye çıktı. ABD, 28 Şubat’ta başlayan saldırılarda ilk kaybını 2 Mart’ta yaşadı; 3 F-15 uçağı Kuveyt’te
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap