NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Kiev’de Rus gençlerini Ukrayna’da ölüme terk edilecekleri konusunda uyardı. Zelenskiy ise Putin ile müzakereye hazır olduğunu belirtti.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında başkent Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Rutte ve beraberindeki NATO yetkilileri, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda hayatını kaybeden Ukraynalı askerler anısına düzenlenen törene katıldı.
Törenin ardından NATO ve Ukraynalı yetkililer arasındaki temaslar devam etti. Yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Rutte, Rusya’daki gençlere ve ailelerine seslendi. Moskova yönetimine yönelik eleştirilerini sürdüren Rutte, Ukrayna’daki savaşta orduya katılacak gençlerin ölüme terk edileceği uyarısında bulundu.
Rutte, Rus gençlerine yönelik, “Size kötü bir anlaşma sunuluyor. Savaşa katılan erkekler yeterli eğitim almayacak, size verilecek teçhizat yetersiz olacak. Oradayken ölme veya yaralanma ihtimaliniz oldukça yüksek. Yaralanırsanız büyük ihtimalle çamurun içinde ölüme terk edileceksiniz” ifadelerini kullandı.
NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın Ukrayna’da ağır kayıplar verdiğini savunarak, ayda 30 binden fazla Rus askerinin öldüğünü belirtti. Bu rakamın, Sovyetler Birliği’nin 1980’lerde Afganistan’da 10 yılda verdiği kayıplardan daha fazla olduğunu söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise savaşın sona ermesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmelere hazır olduğunu dile getirdi. Zelenskiy, “Dünyanın geri kalanındaki tüm çatışmalar bitip sıra bize gelene kadar sırada beklemek yerine Putin ile doğrudan müzakerelere hazırım” dedi.
Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik son saldırılarına da değinen Zelenskiy, Rusya’nın insansız hava aracı (İHA) ve füze kullanmaya devam etmesi halinde aynı şekilde karşılık vereceklerini belirtti. Ancak Ukrayna’nın yalnızca petrol rafinerileri veya meşru askeri hedeflere karşılık verdiğini vurguladı.
Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarda balistik füzeler kullanmasına karşı daha somut bir karşılık verilmesi gerektiğini ifade ederek, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerinin şu ana kadar işe yarayan tek kanıtlanmış araç olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap