8 ülkenin dışişleri bakanları, Mescid-i Aksa’da yaşanan provokasyonları sert dille kınayarak İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Bakanlar, statükoyu değiştirme girişimlerine karşı uyarıda bulundu.
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanları, Mescid-i Aksa’da İsrail’in neden olduğu tırmanışı kınadı. Açıklamada, özellikle aşırılıkçı İsrailli bakanların öncülüğünde yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınları, avluda İsrail bayrağı açılması ve İsrail polisi tarafından çadır kurulması gibi tahrik edici eylemlerin en güçlü şekilde reddedildiği belirtildi.
Bakanlar, bu provokatif eylemlerin uluslararası hukuku, BM kararlarını ve Doğu Kudüs’teki kutsal mekanların hukuki statükosunu açıkça ihlal ettiğini vurguladı. Açıklamada, İsrailli bakanlar ve gruplar tarafından gerçekleştirilen yasa dışı tahrikler, baskın çağrıları ve şiddet eylemleri de en güçlü biçimde kınandı.
Dışişleri bakanları, söz konusu provokatif eylemlerin nefreti ve aşırılıkçılığı körüklediğini ve iki devletli çözüm temelinde adil bir barışın tesisine yönelik çabaları sekteye uğrattığı uyarısında bulundu. Kudüs Eski Şehri’ne ve ibadet mekanlarına erişime getirilen kısıtlamalar ile diğer ibadet yerlerine yönelik ayrımcı engellerin uluslararası hukukun ve tarihi statükoyu değiştirme girişimlerinin açık ihlali olduğu belirtildi.
Bakanlar, İsrail’in işgal altındaki Kudüs ve buradaki Müslüman ve Hristiyan kutsal mekanları üzerinde herhangi bir egemenliğinin bulunmadığını vurguladı. Açıklamada, İsrail’in Doğu Kudüs’ün tarihi, hukuki ve demografik yapısını değiştirmeye yönelik sistematik ihlallerinin de kınandığı ifade edildi.
Bakanlar, Kudüs’ün ve kutsal mekanların tarihi ve hukuki statükosunu değiştirmeye yönelik her türlü girişimi kesinlikle reddettiklerini yineledi. Haşimi hamiliğinin özel rolü tanınarak söz konusu statükonun korunmasının önemi vurgulandı. Mescid-i Aksa/Harem-i Şerif’in münhasıran Müslümanlara ait bir ibadet mekanı olduğu ve Kudüs Evkaf ve Mescid-i Aksa İşleri Dairesi’nin idare ve giriş düzenlemesi konusunda münhasır yetkiye sahip olduğu tekrarlandı.
Son olarak bakanlar, İsrail’i Kudüs Eski Şehri’ne yönelik erişim kısıtlamalarını kaldırmaya ve Müslümanların Mescid-i Aksa’ya erişimini engelleyen uygulamalara son vermeye çağırdı. Uluslararası toplumu da İsrail’i bu ihlallerine son vermeye zorlayacak kararlı bir tutum benimsemeye davet etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap