Gram altın güne yükselişle başlarken ons altın ve küresel gelişmeler fiyatları etkiliyor. ABD ekonomik verileri ve enflasyon beklentileri piyasalarda izleniyor.
Gram altın, dün ons altındaki yükselişin etkisiyle değer kazanarak günü 6 bin 630 liradan tamamladı. Yeni güne de artışla başlayan gram altın, saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,6 primle 6 bin 670 liradan işlem görüyor.
Çeyrek altın 11 bin 30 liradan, cumhuriyet altını ise 43 bin 913 liradan alıcı buluyor. Altının onsu, yüzde 0,5’lik bir değer artışıyla 4 bin 518 dolar seviyesinde seyrediyor.
ABD ve İran arasındaki gelişmeler, küresel varlık fiyatları üzerinde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Tarafların 60 günlük yeni bir ateşkes üzerinde anlaşma sağladığına dair haberler, savaşın sona erebileceği yönündeki umutları canlı tuttu.
Olası bir uzlaşı ihtimalinin güçlenmesi, petrol fiyatlarında bir yumuşamaya yol açarak mevcut enflasyon risklerini bir miktar azalttı. Brent petrolün varil fiyatı dün 90,7 dolara kadar gerileyerek son 21 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve günü 92,5 dolarda tamamladı.
Yeni günde Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,8 değer kaybederek 91,7 dolardan işlem görüyor. Gerileyen petrol fiyatları enflasyon endişelerini azaltırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,4315’e inerek son 20 günün en düşük seviyesine ulaştı.
ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ocak-mart dönemi Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verisinin ikinci tahmini beklentilerin altında kaldı. ABD ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 büyüdü. Bu oran, geçen ay açıklanan öncü veride öngörülen yüzde 2’lik büyümenin altında yer aldı.
ABD’de önemli bir enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,4 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 3,3 ile tahminlere paralel bir seyir izledi.
Beklentilerin altında kalan büyüme verisi ve enflasyonist baskıların devam etmesi, piyasalarda ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen enflasyon risklerinin sürdüğüne işaret etti. Para piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonuna kadar bir faiz artışı yapabileceği ihtimalini fiyatlıyor.
Analistler, yurt içinde Kurban Bayramı nedeniyle veri akışı olmadığını, yurt dışında ise Almanya’dan gelecek enflasyon verilerinin takip edileceğini belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap