İsrail basını, Netanyahu’nun Lübnan ateşkesi için oluşturulan ve İsrail’in dışlandığı yeni diplomatik mekanizma karşısında panik içinde olduğunu duyurdu. ABD, İran ve diğer ülkelerin yer aldığı yeni yapı dikkat çekiyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’daki ateşkes denetimi için oluşturulan ve İsrail’in dışlandığı yeni diplomatik mekanizma karşısında panik içinde diplomatik girişim başlattı. Kanal 12 televizyonunun üst düzey İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre, Netanyahu’nun aldığı bu karar, gelişen uluslararası temasların İsrail’i devre dışı bırakmasına tepki olarak yorumlandı.
ABD yönetiminin 2024 yılında devreye aldığı yeni mekanizma, daha önce Lübnan, İsrail, ABD, Fransa ve Birleşmiş Milletler’i kapsayan yapının yerini aldı. Bu değişiklik, bölgedeki diplomatik dengelerde önemli bir dönüşüme işaret ediyor.
İsviçre’de ABD ile İran arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, Lübnan’da ateşkesin denetlenmesi amacıyla yeni bir mekanizma kurulması kararlaştırıldı. Bu yeni yapının ABD, İran, Lübnan, Katar ve Pakistan’dan oluşacağı bildirildi.
Katar ve Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereler, 21 Haziran’da İsviçre’de tamamlanan ilk turla sonuçlandı. Görüşmelerde, 14 maddelik mutabakat zaptının uygulanmasına yönelik teknik detaylar masaya yatırıldı.
Arabulucu ülkeler Katar ve Pakistan Dışişleri Bakanlıkları, tarafların üst düzey bir komite kurulması konusunda anlaştığını duyurdu. Bu komite, imzalanan mutabakat zaptının siyasi yönlerini denetleyecek.
Taraflar, nihai bir anlaşmaya 60 gün içinde ulaşmayı hedefleyen bir yol haritası üzerinde mutabık kaldı. İranlı yetkililer, Lübnan’daki çatışmayı sonlandırmaya yönelik görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirtti. Yeni mekanizma ile İran, Lübnan’daki ateşkesi izleme sürecine temsilci gönderecek.
İran ve ABD heyetlerinin teknik görüşmeleri sürdürmesi planlanıyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap