SON DAKİKA
--:--:--

Suudi Arabistan ve BAE’den İran Gerilimini Artıran Hamleler

Suudi Arabistan’ın ABD’ye üs açması ve BAE’nin İran’a yönelik ekonomik kısıtlamaları, bölgedeki savaşın seyrini değiştirecek kritik gelişmeler olarak öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Suudi Arabistan ve BAE’den İran Gerilimini Artıran Hamleler

Suudi Arabistan’ın Kral Fahd Hava Üssü’nü ABD ordusunun kullanımına açması ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İran’a yönelik ekonomik kısıtlamalar getirmesi, Körfez bölgesindeki gerilimi tırmandırdı. Bu kritik hamleler, ABD Başkanı Donald Trump’ın “anlaşma yakın” açıklamasına rağmen, devam eden İran savaşında Körfez ülkelerinin de doğrudan müdahil olma ihtimalini artırdı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, çatışmaların başından bu yana “savaşın dışında kalma” politikası izleyen Körfez ülkelerinin tutumlarını sertleştirdiği belirtildi. Özellikle Suudi Arabistan, daha önce hava sahasının ve üslerinin İran’a saldırılarda kullanılmasına izin vermemişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, İran’dan gelen saldırılara karşı caydırıcılığı yeniden tesis etmeye kararlı olduğu aktarıldı. Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, ülkenin savaşa katılım kararının “an meselesi” olduğunu ifade etti. Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan da geçen hafta “Sabrımız sonsuz değil. Körfez ülkelerinin karşılık vermeyeceğini düşünmek hatalı bir hesap olacaktır” açıklamasını yapmıştı.

BAE’den İran’a Yönelik Ekonomik Baskı

Birleşik Arap Emirlikleri ise İran’a karşı farklı bir strateji benimsedi. BAE, Dubai’deki İran Hastanesi ve İran Kulübü’nü kapattı. Gerekçe olarak Tahran yönetimiyle bağlantılı olmaları ve BAE yasalarını ihlal eden faaliyetler yürütmeleri gösterildi.

WSJ, İranlı iş insanları için kritik bir finans merkezi olan Dubai’de atılan bu adımın Tahran’ın dövize erişimini ciddi ölçüde kısıtlayabileceğini vurguladı. Ayrıca küresel ticaret ağlarının da etkileneceği belirtildi. BAE, savaşın ilk günlerinde de ağır saldırılara maruz kalmaları durumunda milyarlarca dolarlık İran varlığının dondurulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Washington’a Müzakere Baskısı

Körfez ülkelerinin Trump yönetimiyle yoğun telefon diplomasisi yürüttüğü aktarıldı. WSJ’nin haberine göre, bu ülkeler Washington’a, İran’ın askeri kapasitesi tamamen yok edilmeden müzakere masasına oturulmaması konusunda baskı yapıyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski Görevden Alındı Yerine Mykhailo Drapati Atandı
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski Görevden Alındı Yerine Mykhailo Drapati Atandı
İngiltere Başbakanı Burnham İlk Telefonunu Trump’a Açtı Görüşmeyi Değerlendirdi
İngiltere Başbakanı Burnham İlk Telefonunu Trump’a Açtı Görüşmeyi Değerlendirdi
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklıyor
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklıyor
Hamaney’den ABD’ye Sert Yanıt Trump’ın İmzasını Geçersiz Saydı
Hamaney’den ABD’ye Sert Yanıt Trump’ın İmzasını Geçersiz Saydı
Fransa 15 Yaş Altı İçin Sosyal Medyayı Yasakladı Avrupa’da Bir İlk
Fransa 15 Yaş Altı İçin Sosyal Medyayı Yasakladı Avrupa’da Bir İlk
8 Ülke Dışişleri Bakanından Mescid-i Aksa’da İsrail Kışkırtmalarına Ortak Tepki
8 Ülke Dışişleri Bakanından Mescid-i Aksa’da İsrail Kışkırtmalarına Ortak Tepki
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.