Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, orta yaşta sık görülen menisküs kök yırtıklarının dizde kireçlenmeye yol açabileceğini belirtti.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, orta yaş grubundaki hastaların dizde yaşadığı belirgin ağrı ve hareket kısıtlılığının önemli bir nedenine dikkat çekti. Uzman, çoğu zaman basit bir incinme olarak görülen bu durumun, aslında dizin geleceğini doğrudan etkileyebilecek menisküs kök yırtıklarının habercisi olabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Öztürk, diz eklemindeki yükü dağıtan menisküslerin, kök yırtığı oluştuğunda kemiğe tutunduğu ana bağlantı noktasını kaybettiğini açıkladı. Bu kopma, menisküsün yerinden kayarak işlevini yitirmesine neden oluyor. Böylece diz eklemi korumasız kalıyor, kıkırdaklar artan yük altında hızla aşınıyor.
Bu sağlık sorununun en sık 40-60 yaş aralığında, dizlerine fazla yük binen ve hafif kilolu bireylerde ortaya çıktığını belirten Öztürk, kadın hastalarda daha sık görüldüğünü ekledi. Gençlerdeki gibi büyük travmalar gerekmeksizin, çömelme, merdiven inme veya yerden kalkma gibi günlük hareketler bile yıpranmış menisküs kökünün kopmasına yol açabilir.
Hastalar genellikle dizin arka kısmına yayılan ani ve keskin bir ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı tarif ediyor. Özellikle dizin tam büküldüğü pozisyonlarda ağrı belirgin şekilde artış gösteriyor.
Doç. Dr. Öztürk, bu yırtıkların kendiliğinden iyileşmediğini ve tedavi edilmediğinde dizde hızlı ve geri dönüşü olmayan kıkırdak hasarı geliştiğini vurguladı. Süreç ilerledikçe kireçlenme kaçınılmaz hale gelebilir. Bu durum, ilerleyen dönemde diz protezi ameliyatını gündeme getirebilir.
Güncel tıbbi yaklaşımlar, özellikle orta yaş grubunda en koruyucu seçeneğin menisküsün tamir edilmesi olduğunu gösteriyor. Kopan menisküs kökü, özel cerrahi tekniklerle yeniden kemiğe sabitlendiğinde dizin yük dağılımı ve biyomekaniği büyük ölçüde eski haline dönüyor. Başarılı bir tamir, ileride protez ihtiyacını önemli ölçüde azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Doç. Dr. Öztürk, 40-60 yaş aralığında olup merdiven inip çıkarken, çömelirken veya ani bir hareket sırasında dizden ses geldikten sonra ağrı ve şişlik gelişen kişileri bu durumu hafife almamaları konusunda uyardı. Uzman, gecikmeden bir ortopedi uzmanına başvurmanın, erken teşhis ve doğru tedavi için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap