İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa ve Maraş’taki okul saldırıları sonrası okullarda yeni güvenlik modelini hayata geçiriyor. İşte detaylar…
İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırıları sonrası Türkiye genelindeki okulların güvenlik tedbirlerini yeniden şekillendirecek. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, bakanlık bürokratlarınca hazırlanan yeni modelin detaylarını paylaştı. Bu kapsamda, okullarda dijital ve psikolojik bir ağ üzerinden, emniyet, sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan bir çekirdek kadroyla güvenlik sağlanacak.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Bakan Çiftçi’nin talimatıyla hazırlanan “7 Basamaklı Yeni Okul Güvenlik Modeli”, Türkiye’deki tüm okulların güvenlik algoritmalarını güncelleyecek. Yeni dönemde her okulda bir “Güvenlik Yürütme Kurulu” oluşturulacak. Bu kurul, okul müdürü, rehber öğretmen, en yakın karakol amiri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir sosyal hizmet uzmanından oluşacak.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koordinasyonunda, riskli görülen öğrenciler Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla takip edilecek. Bakanlık bürokratlarınca geliştirilen modelde, risk tanımlamaları yeniden yapılacak ve her okula kurulacak güvenlik kabineleriyle erken uyarı sistemleri devreye alınacak.
Yeni modelle birlikte okullarda riskler kolluk kuvvetleriyle paylaşılacak ve fiziki güvenlik önlemleri artırılacak. Okul idarecileri, rehberlik öğretmenleri ve en yakın karakol arasında risklere hızlı müdahale için erken uyarı sistemi entegre edilecek. Okul çevreleri kameralarla izlenecek ve devriyeler sıklaştırılacak. Ayrıca, Toplum Sağlığı Merkezleri ile koordineli bir ağ oluşturulacak.
Psikolojik veya psikiyatrik destek alan öğrencilerin durumları, yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından düzenli olarak değerlendirmeye alınacak. Veri paylaşımı sayesinde “sessiz tehlikeler” önceden tespit edilmeye çalışılacak. Emniyete bağlı sanal devriye ekipleri, sosyal medya ve oyun gruplarındaki çocukları olası tuzaklara karşı yakın takibe alacak.
Güvenlik modelinin ilk adımı olarak okullarda risk ve tehdit analizleri güncellenecek. Ardından fiziki güvenlik önlemleri artırılacak, erken uyarı sistemleriyle olası risklere hızlı müdahale sağlanacak. Psikolojik rahatsızlığı bulunan öğrenciler Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla takip edilecek. Siber takip mekanizmaları devreye sokulurken, Milli Eğitim, Sağlık ve Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları arasında veri paylaşımı yapılacak. Acil durumlar için okullarda eğitim ve farkındalık çalışmaları düzenlenecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap