SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Şimşek Ekonomi Büyümesini Duyurdu 23 Çeyrektir Kesintisiz Sürdü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 ilk çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Ekonomi 23 çeyrektir kesintisiz büyürken, milli gelir 1.6 trilyon doları aştı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Şimşek Ekonomi Büyümesini Duyurdu 23 Çeyrektir Kesintisiz Sürdü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 yılı birinci çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Bakan Şimşek, ekonominin küresel belirsizliklere rağmen yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında ılımlı bir büyüme kaydettiğini belirtti. Bu büyüme rakamıyla birlikte Türkiye ekonomisi, karşılaştığı çoklu şoklara rağmen 23 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürmüş oldu. Milli gelir ise yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon dolar seviyesini aştı.

Sektörel Gelişmeler ve Dış Ticaret

Bakan Şimşek, ilk çeyrekte sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkileri nedeniyle daralma gösterdiğini ifade etti. Geçen yıl don ve kuraklık gibi nedenlerle düşüş yaşayan tarım katma değerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,6 artış kaydettiğini vurguladı. Tarım sektörünün 2026 yılı boyunca büyümeyi desteklemesi bekleniyor.

Küresel belirsizlikler ve ticaret ortaklarındaki zayıf görünümün net dış talebi sınırlayarak büyümeyi etkilediğini belirten Şimşek, buna karşın iç talepte olumlu gelişmeler yaşandığını aktardı. Tüketim harcamaları ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,8, yatırımlar ise yüzde 3 oranında arttı.

Fiyat İstikrarı ve Bütçe Disiplini

Şimşek, küresel talep görünümü ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle ilk çeyrekte cari açığın 39,7 milyar dolara ulaştığını ve bunun milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu söyledi. Artan enerji maliyetlerinin dezenflasyon sürecinde geçici bir yavaşlamaya neden olabileceğini ancak enflasyonla mücadeledeki kararlılığın sürdüğünü belirtti.

Fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerini sınırlamak ve reel sektörü desteklemek amacıyla gerekli adımların atıldığını söyledi. Bu süreçte bütçede disiplinli duruşun korunduğunun altını çizdi.

Bakan Şimşek, yılın ilk dört ayında faiz dışı bütçe dengesinin geçen yıla göre 536 milyar lira iyileşerek 375 milyar lira fazla verdiğini kaydetti. Üretim ve ticaret dinamiklerindeki küresel dönüşümün, Türkiye’nin stratejik konumu ve güçlü altyapısı sayesinde orta vadede önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Bu fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye’yi üretim üssü ve uluslararası firmalar için bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemeler hazırlandığını belirtti. Makroekonomik istikrarı güçlendirecek, yüksek katma değerli üretim ve ihracatla sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak ve vatandaşların refah seviyesini artıracak politikaların uygulanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Altın Üç Ay Üst Üste Değer Kaybetti Küresel Gerilimler Fiyatları Etkiledi
Altın Üç Ay Üst Üste Değer Kaybetti Küresel Gerilimler Fiyatları Etkiledi
Bakan Şimşek Ekonomi Büyümesini Duyurdu 23 Çeyrektir Kesintisiz Sürdü
Bakan Şimşek Ekonomi Büyümesini Duyurdu 23 Çeyrektir Kesintisiz Sürdü
Türkiye’nin E-İhracat Hedef Ülke Sayısı 35’e Yükseldi
Türkiye’nin E-İhracat Hedef Ülke Sayısı 35’e Yükseldi
Tatilcilere Sahte Rezervasyon Uyarısı Sahte Sitelerden Kaçının
Tatilcilere Sahte Rezervasyon Uyarısı Sahte Sitelerden Kaçının
Türkiye Elektrik Kurulu Gücünde Yenilenebilir Enerji Zirvesi
Türkiye Elektrik Kurulu Gücünde Yenilenebilir Enerji Zirvesi
Altın Fiyatları Yeni Güne Yükselişle Başladı Gram Altın 6670 TL Seviyesinde
Altın Fiyatları Yeni Güne Yükselişle Başladı Gram Altın 6670 TL Seviyesinde
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.