Türkiye’nin e-ihracat hedef ülke sayısı 18’den 35’e yükseldi. Ticaret Bakanlığı, küresel gelişmeler ve gümrük muafiyetlerinin kaldırılmasıyla bu adımı attı.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin e-ihracat hedef ülke sayısı, küresel ticaretteki gelişmeler ve bazı ülkelerdeki gümrük muafiyetlerinin kaldırılmasıyla 18’den 35’e çıkarıldı. Bu genişleme, Türk firmalarının küresel pazarlara erişimini artırmayı hedefliyor.
E-İhracat Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, Antalya’da katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, e-ticaretin teknolojik dönüşümle hızla büyüdüğünü belirtti. Önal, Türkiye’nin e-ihracat alanında son yıllarda önemli bir ivme yakaladığını vurguladı.
Hasan Önal, 2022’de kurulan E-İhracat Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi’nin çalışmalarıyla 2023’te ihracat desteklerinin hayata geçirildiğini söyledi. Bu destekler sayesinde e-ihracatın 2 milyar dolardan 6,4 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Önal, e-ihracat verilerinin ölçülmesinde yaşanan sıkıntılara rağmen, gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu kaydetti.
Bazı ülkelerin Türkiye’nin e-ihracat çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Önal, Suudi Arabistan’ın bu alanda Türkiye’yi örnek aldığını ve Çin’den sonra en başarılı e-ihracat politikası örneğinin Türkiye’de görüldüğünü değerlendirdiğini aktardı.
Önal, uzak ülkeler stratejisi kapsamında başlangıçta 18 ülkeyi hedef pazar olarak belirlediklerini, ancak güncel gelişmeler ve gümrük muafiyetlerinin kaldırılmasıyla bu sayıyı 35’e yükselttiklerini açıkladı. Almanya, Fransa ve Romanya gibi ülkeler de hedef ülkeler grubuna dahil edildi.
Şu anda ABD’nin e-ihracatta öncelikli ülke konumunda olduğunu belirten Önal, ABD’yi Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Almanya’nın takip ettiğini söyledi. Türk firmalarının küresel pazar yerleri aracılığıyla dünyaya açıldığını ve bakanlık desteklerinin de bu doğrultuda pazar yeri odaklı modellendiğini ekledi. Önal, bugüne kadar 27 pazar yeri için kılavuz hazırlandığını ve firmaların tüm küresel pazarlara ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.
Dijital dönüşümün temelinde teknolojik dönüşümün yer aldığını ve yapay zekanın bu alanda öne çıkan bir başlık olduğunu vurgulayan Önal, bakanlık olarak yapay zeka destekli bilgi platformları geliştirdiklerini duyurdu. Bu platformlar aracılığıyla firmaların bilgi ihtiyacını karşılamayı ve ticaretin yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Önal, Ticaret Bakanlığı’nın yapay zeka vizyonu doğrultusunda, ihracatçıların bilgiye daha hızlı erişmesini ve küresel rekabette daha etkin olmasını sağlayacak dijital çözümler geliştirmeye devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda TOBB ile yakın zamanda bir çalıştay yapılması planlanıyor.
Eylül ayının ilk haftasında İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’nin (IGEXX) düzenleneceğini hatırlatan Önal, geçen yılki zirveye 33 küresel pazar yerinin katıldığını ve IGEXX’in önemli bir buluşma noktası haline geldiğini ifade etti.
Ticaret Bakanlığı’nın resmi sitesindeki ‘İhracat Destekleri’ bölümünde yurt dışı marka tescili ve depo açma gibi desteklerin bulunduğunu belirten Önal, ‘E-İhracat Destekleri’ bölümünde ise yurt dışı pazar yerlerindeki reklam, tanıtım, komisyon giderleri ve yerel danışmanlık gibi konularda destek sağlandığını kaydetti. Önal ayrıca, e-Kolay İhracat Platformu üzerinden vatandaşların e-Devlet şifresiyle 10 adımda e-ihracat yapmayı öğrenebildiğini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap